خلاصه

  • خطرات آلودگی هوا بر سلامت انسان یکی از نگرانی‌های مهم دنیای امروز است. ۷ میلیون مرگ زودرس در اثر آلودگی هوا؛ این خطر، می­گوید بایستی راهی برای آن اندیشیده شود. وسایل نقلیه موتوری و فرآیندهای صنعتی سهم عمده‌ای در آلودگی هوا دارند. بدون شک کودکان به ویژه در دوران رشد خود و سالمندان در برابر آلودگی هوا آسیب پذیرتر هستند. آلودگی هوا از جنبه های مختلف اثرات نامطلوبی بر زندگی ما دارد. بیماری های مرتبط با آلودگی هوا نه تنها تأثیر اقتصادی مهمی دارند، بلکه به دلیل غیبت از کار و خلل در تولید ، تعطیلی مراکز آموزشی تأثیر اجتماعی نیز دارند. در نتیجه، استفاده از بهترین دستگاه تصفیه هوا به منظور مبارزه با آلودگی هوا و اثرات نامطلوب بهداشتی مرتبط با آلودگی هوا پیشنهاد می­شود. فراموش نکنیم انتخاب مارک تصفیه هوا، به شناخت انواع دستگاه­های تصفیه هوا نیاز دارد.

در این مقاله قصد داریم  به طور مفصل درباره آلودگی هوا، منابع انتشار آلودگی هوا، اثرات آلودگی هوا بر سلامت انسان و راهکارهای کنترل آلودگی هوا در محیط بیرون و داخل خانه، مطالبی را خدمت شما ارائه دهیم.

آلودگی هوا

آلودگی، به عنوان ورود مواد مضر به محیط زیست انسان و سایر موجودات زنده تعریف می شود. آلاینده ها جامدات، مایعات یا گازهای مضری هستند که در غلظت های بالاتر از حد معمول تولید می شوند و کیفیت محیط زیست ما را کاهش می دهند. فعالیت های انسان با آلوده کردن آبی که می نوشیم، هوایی که تنفس می کنیم و خاکی که گیاهان در آن رشد می کنند، تأثیر نامطلوبی بر محیط زیست می گذارد. اگرچه انقلاب صنعتی از نظر فناوری، اجتماعی و ارائه خدمات متعدد موفقیت بزرگی بود، اما  باعث تولید مقادیر زیادی از آلاینده‌های منتشر شده در هوا شد که برای سلامتی انسان مضر است. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله این قسمت مربوط به دفع خطرات آلودگی هوا مراجعه نمائید. آلودگی هوا چندین منبع انتشار مختلف دارد، اما وسایل نقلیه موتوری و فرآیندهای صنعتی سهم عمده‌ای در آلودگی هوا دارند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی(WHO)، شش آلاینده اصلی هوا شامل آلودگی ذرات معلق، ازن سطح زمین، کربن مونوکسید ، اکسیدهای گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و سرب است. قرار گرفتن طولانی مدت و کوتاه مدت با مواد سمی معلق در هوا تأثیرات سمی متفاوتی بر انسان از جمله بیماری های تنفسی و قلبی عروقی، عوارض عصبی روانی، سوزش چشم، بیماری های پوستی و بیماری های مزمن طولانی مدت مانند سرطان دارد. بدون هیچ شکی، آلودگی محیط زیست جهانی یک موضوع بهداشت عمومی بین المللی با جنبه های متعدد تلقی می شود.

  دغدغه‌های اجتماعی، اقتصادی و قانون‌گذاری و عادات سبک زندگی با این مشکل بزرگ مرتبط است. واضح است که شهرنشینی و صنعتی شدن در عصر ما به ابعاد بی سابقه و نگران کننده ای در سراسر جهان رسیده است. آلودگی هوای انسانی یکی از بزرگترین خطرات بهداشت عمومی در سرتاسر جهان است، با توجه به اینکه سالانه حدود 9 میلیون مرگ و میر را شامل می شود.

منابع انتشار آلودگی هوا و تاثیر آن بر سلامت انسان

آلودگی هوا می تواند اثرات مخربی بر تمام اجزای محیط از جمله آب های زیرزمینی، خاک و هوا داشته باشد. علاوه بر این، یک تهدید جدی برای موجودات زنده است. آلودگی هوا اثرات مختلفی بر سلامتی دارد. سلامت افراد حساس حتی در روزهای با آلودگی کم هوا نیز می تواند تحت تاثیر قرار گیرد. اثرات کوتاه مدت موقتی است و از  ناراحتی ساده مانند سوزش چشم ها، بینی، پوست، گلو، خس خس سینه، سرفه و گرفتگی قفسه سینه ،  تا مشکلات تنفسی و میزان بالای بستری شدن در بیمارستان را شامل می شود. اثرات بلندمدت مرتبط با آلودگی هوا، آسم مزمن، نارسایی ریوی، بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر قلبی عروقی است.

خطرات آلودگی هوا بر سلامت انسان

آلاینده های اصلی هوا

  • ذرات معلق (PM)

ذرات معلق (PM) معمولاً در نتیجه واکنش های شیمیایی بین آلاینده های مختلف در جو تشکیل می شوند. نفوذ ذرات بستگی زیادی به اندازه آن­ها دارد . ذرات معلق (PM) به عنوان اصطلاحی برای ذرات توسط آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده تعریف شد.. آلودگی ذرات معلق (PM) شامل ذرات با قطر 10 میکرومتر (μm) یا کوچکتر به نام PM10 و ذرات بسیار ریز با قطرهای معمولاً 2.5 میکرومتر (μm) و کوچکتر است.

ذرات معلق حاوی قطرات ریز مایع یا جامد هستند که می توانند استنشاق شوند و عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کنند. ذرات کمتر از 10 میکرومتر (PM10) پس از استنشاق می توانند به ریه ها حمله کنند و حتی به جریان خون برسند. ذرات ریز، PM 2.5، خطر بیشتری برای سلامتی ایجاد می کنند. این ذرات ریز عامل اصلی تشکیل “مه” در مناطق مختلف شهری هستند. برای اطلاعات بیشتر به مقاله تصفیه و حذف ذرات معلق مراجعه فرمایید

  • ازن (O3)

ازن (O3) گازی است که از اکسیژن تحت تخلیه الکتریکی ولتاژ بالا  تشکیل می شود. این گاز یک اکسید کننده قوی است (52٪ قوی تر از کلر). ازن سطح زمین (GLO) از طریق یک واکنش شیمیایی بین اکسیدهای نیتروژن و VOCs ساطع شده از منابع طبیعی و/یا به دنبال فعالیت های انسانی تولید می شود. ازن می تواند از منبع اولیه خود به مناطق دوردست منتقل شود و با توده های هوا حرکت کند.

جذب ازن معمولاً از طریق استنشاق اتفاق می افتد. ازن بر لایه های فوقانی پوست و مجاری اشک تأثیر می گذارد.  همچنین مطالعات نشان دادند که قرار گرفتن کوتاه‌مدت در معرض سطوح بالای ازن، باعث کاهش ویتامین‌های C و E و ابتلا به بیماری های پوستی می شود. به دلیل حلالیت کم ازن در آب، ازن استنشاقی ظرفیت نفوذ عمیق در ریه ها را دارد. اثرات سمی ناشی از ازن در مناطق شهری باعث اختلالات بیوشیمیایی، مورفولوژیکی، عملکردی و ایمنی می شود.برای اطلاعات بیشتر به مقاله دستگاه تصفیه هوا ازن ساز مراجعه کنید.

  • کربن مونوکسید (CO

کربن مونوکسید توسط سوخت های فسیلی و زمانی که احتراق ناقص باشد تولید می شود. علائم مسمومیت ناشی از استنشاق کربن مونوکسید شامل سردرد، سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، استفراغ و در نهایت از دست دادن هوشیاری است.

میل ترکیبی کربن مونوکسید به هموگلوبین بسیار بیشتر از اکسیژن است. در این حالت، ممکن است در افرادی که برای مدت طولانی در معرض سطوح بالای کربن مونوکسید قرار دارند، مسمومیت جدی رخ دهد. به دلیل از دست دادن اکسیژن در نتیجه اتصال رقابتی مونوکسید کربن، هیپوکسی، ایسکمی و بیماری های قلبی عروقی مشاهده می شود.

  • نیتروژن اکسید (NO2)

نیتروژن اکسید یک آلاینده مرتبط با ترافیک است، زیرا از موتورهای خودرو تولید می شود. این ماده تحریک کننده سیستم تنفسی است زیرا در عمق ریه نفوذ می کند و باعث ایجاد بیماری های تنفسی، سرفه، خس خس سینه، تنگی نفس، برونکواسپاسم و حتی ادم ریوی در صورت استنشاق در سطوح بالا می شود. همچنین گزارش شده است که قرار گرفتن در معرض طولانی مدت سطوح بالای دی اکسید نیتروژن می تواند باعث بروز بیماری مزمن ریوی شود. به علاوه NO2 می تواند حس بویایی را مختل کند و باعث سوزش چشم، گلو و بینی شود.

  • گوگرد دی اکسید (SO2)

گوگرد دی اکسید یک گاز بسیار مضر است که عمدتاً از مصرف سوخت های فسیلی یا فعالیت های صنعتی منتشر می شود. استاندارد سالانه  SO2 0.03 ppm  است. این گاز زندگی انسان، حیوان و گیاه را تحت تأثیر قرار می دهد. افراد حساس مانند افراد مبتلا به بیماری ریوی، افراد مسن و کودکان در معرض خطر بیشتری هستند. مشکلات عمده سلامتی مرتبط با انتشار گوگرد دی اکسید در مناطق صنعتی  تحریک تنفسی، برونشیت، تولید مخاط و اسپاسم برونش است، زیرا یک محرک حسی است که به عمق ریه نفوذ می کند و به بی سولفیت تبدیل می شود.  این ماده با گیرنده های حسی در تعامل است و باعث انقباض برونش(EIB) می شود. علاوه بر این می تواند باعث ایجاد  قرمزی پوست، آسیب به چشم ها (اشکی و تیرگی قرنیه) و غشاهای مخاطی و بدتر شدن بیماری قلبی عروقی شود.

  • سرب

سرب فلز سنگینی است که در کارخانه‌های مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و از برخی موتورهای بنزینی، باتری‌ها، رادیاتورها، زباله‌سوزها و فاضلاب‌ها ساطع می‌شود. علاوه بر این، منابع اصلی آلودگی سرب در هوا فلزات، سنگ معدن و هواپیماهای موتور پیستونی هستند. مسمومیت با سرب به دلیل اثرات مضر آن بر انسان، حیوانات و محیط زیست، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، تهدیدی برای سلامت عمومی است.

قرار گرفتن در معرض سرب می تواند از طریق استنشاق، بلع و جذب پوستی رخ دهد. انتقال سرب از طریق جفت نیز گزارش شده است، زیرا سرب بدون محدودیت از جفت عبور می کند.سمیت سرب بر سیستم عصبی جنین تأثیر می گذارد. سرب هنگام استنشاق در خون، بافت نرم، کبد، ریه، استخوان ها و سیستم های قلبی عروقی، عصبی و تولید مثلی تجمع می یابد. علاوه بر این، باعث از دست دادن تمرکز و حافظه، و همچنین درد عضلانی و مفاصل، در بزرگسالان می شود.کودکان و نوزادان  حتی به حداقل دوزهای سرب بسیار حساس هستند، زیرا یک سم عصبی است و باعث اختلالات یادگیری، اختلال در حافظه، بیش فعالی و حتی عقب ماندگی ذهنی می شود.

بدانید که دستگاه تصفیه هوا تنها راه دفع خطرات آلودگی هوا و ریزگردها می­باشد.

دستگاه تصفیه هوا تنها راه دفع خطرات آلودگی هوا

استفاده از دستگاه های تصفیه هوا

اگر خانه شما در مکانی است که هوای بیرون از خانه کیفیت پایین تری دارد، باید از یک دستگاه تصفیه هوا برای جلوگیری از خطرات آلودگی هوا بر سلامت انسان استفاده کنید. در روزهایی که هوای بیرون بسیار آلوده است، می توانید از دستگاه تصفیه هوا برای به حداقل رساندن خطر تنفس هوای آلوده استفاده کنید. بخاطر داشته باشید هنگام روشن کردن دستگاه تصفیه هوا، پنجره ها باید بسته باشند.

مزیت های استفاده از دستگاه تصفیه هوا چیست؟

از بین بردن بوی بد محیط: دستگاه تصفیه هوا می­تواند آلاینده‌هایی که باعث بوی بد هوا می‌شوند را از بین می‌برد.

از بین بردن مواد حساسیت زا: پوست بسیاری از حیوانات و یا گرده گل‌ها و درختان و… که باعث ایجاد آلرژی می‌شوند توسط دستگاه تصفیه هوا از بین می‌روند.

حذف دودها: حتی بدون اینکه متوجه شوید سموم ناشی از دودهای گاز در دورن خانه و یا بیرون خانه به محیط خانه انتشار پیدا می‌کنند و یک دستگاه تصفیه هوا می تواند این دودها را از بین ببرد.

 حذف گرد و غبار: یکی از اصلی‌ترین آلاینده‌های هوا بخصوص در شهرهای بزرگ انواع گردها و غبارها هستند که با چشم هم گاهاً دیده نمی‌شوند.با استفاده دستگاه تصفیه هوا  می توان به راحتی آن‌ها را حذف کرد.

ضد عفونی کردن هوا: در هوایی که تنفس می‌کنیم انواع باکتری‌ها و میکروارگانیسم ها وجود دارند که باعث بروز انواع بیماری‌های ریوی می‌شوند. بهترین دستگاه تصفیه هوا با از بین بردن آن ها  باعث ضد عفونی شدن هوا می‌شود.

مصرف کم انرژی: انواع دستگاه‌های تصفیه هوا با تمامی خدماتی که ارائه می دهند میزان مصرف برق ناچیزی دارند.

دستگاه تصفیه هوا چه مارکی بخریم؟

برای خرید بهترین دستگاه تصفیه هوا باید در نظر داشته باشید که دستگاه تصفیه هوا از چه مارک و یا برندی است. حتماً دستگاه تصفیه هوای خود را در بین برندهای مطرح  و معتبر انتخاب کنید و  قبل از خرید حتما  موارد زیر بررسی کنید:

  • نحوه کارکرد و مکانیسم تصفیه هوا را در نظر بگیرید. دستگاه تصفیه هوایی را تهیه کنید که در آن از تکنولوژی نانو و فیلتر قوی‌ مانند فیلتر پلاسمایی استفاده شده.
  • حجم پوششی دستگاه را متناسب با نوع نیاز خود در نظر بگیرید.
  • امکانات و مشخصات فنی دستگاه را در نظر داشته باشید.
  • دستگاه تصفیه هوایی را تهیه کنید که خدمات پس از فروش و ضمانت های لازم را داشته باشد.
  • فیلترهای تصفیه هوا نیاز به تعویض کوتاه مدت نداشته باشند.
  • دستگاه تصفیه هوایی را انتخاب کنید که صدای کمتری داشته باشد تا آزاردهنده نباشد.
  • دستگاه تصفیه هوایی را انتخاب کنید که استانداردهای مطرح کیفیت هوا را دریافت نموده باشد.
  • و از همه مهم تر دستگاهی را انتخاب کنید که در حین تصفیه هوا هیچگونه ماده مضری مانند ازن(O3) تولید نکند.

استفاده از دستگاه تصفیه هوای پنتا پلاسما این امکان را به شما می دهد تا با کمترین هزینه و بدون تولید هیچگونه ماده مضری و با استفاده از تکنولوژی جدید پلاسما، هوای درون خانه و محل کار خود را به خوبی تصفیه و ضد عفونی کرده و سلامت خود و خانواده تان را تضمین کنید. برای اطلاعات بیشتر می­توانید به مقاله مزایای دستگاه تصفیه هوا پلاسما مراجعه نمایید.

برای خرید دستگاه تصفیه هوا می‌توانید با شرکت پنتا پلاسما برای دریافت مشاوره و راهنمایی تماس بگیرید.

در توضیحات زیر؛ ببشتر در مورد دیگر عوامل آلودگی هوا صحبت شده است:

دیگر عوامل آلوده کننده هوا شامل:

  • هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs)

توزیع PAH ها در همه ی محیط ها وجود دارد، زیرا هوا  مهمترین عامل پراکندگی آن ها است. آنها در زغال سنگ و رسوبات قیر یافت می شوند. علاوه بر این، از طریق احتراق ناقص مواد آلی مانند موارد آتش سوزی جنگل، سوزاندن و موتورها تولید می شوند  ترکیبات PAH مانند بنزوپیرن، آسنفتیلن، آنتراسن و فلورانتن به عنوان مواد سمی، جهش زا و سرطان زا شناخته می شوند. این مواد یک عامل مهم برای سرطان ریه هستند.

  • 8= ترکیبات آلی فرار (VOCs)

ترکیبات آلی فرار (VOCs)، مانند تولوئن، بنزن، اتیل بنزن و زایلن با ایجاد سرطان در انسان ها مرتبط هستند. استفاده از محصولات و مواد جدید در واقع منجر به افزایش غلظت VOC ها شده است. VOCs هوای داخل خانه را آلوده می کنند و ممکن است اثرات نامطلوبی کوتاه مدت و بلند مدت بر سلامت انسان داشته باشند. VOC ها دلیل بوی هوای داخل ساختمان هستند. قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض این مواد باعث تحریک چشم ها، بینی، گلو و غشاهای مخاطی می شود، در حالی که نتیجه قرار گرفتن طولانی مدت شامل واکنش های سمی  و خطرناک در بدن انسان است.

  • دی اکسین ها(C4H4O2)

دی اکسین ها از فرآیندهای صنعتی سرچشمه می گیرند اما از فرآیندهای طبیعی مانند آتش سوزی جنگل ها و فوران های آتشفشانی نیز به وجود می آیند. آنها در غذاهایی مانند گوشت و لبنیات، ماهی و صدف و به ویژه در بافت چربی حیوانات تجمع می یابند. در کوتاه مدت غلظت بالای دی اکسین ممکن است منجر به لکه ها و ضایعات تیره روی پوست شود. همچنین قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دی اکسین ها می تواند باعث مشکلات رشدی، اختلال در سیستم ایمنی، غدد درون ریز و عصبی، ناباروری و سرطان شود.

راهکارهای کنترل آلودگی هوا

آلودگی هوا به دو نوع اصلی تقسیم می شود:

  • آلودگی هوای فضای باز
  • آلودگی هوای داخل ساختمان

در سبک زندگی مدرن، تنها راه برای کاهش دادن اثرات آلودگی هوا، آگاهی از اثرات منفی احتمالی آلودگی هوا و تغییر عادات است. که باید ابتکاراتی برای این امر توسط مسئولان و مقامات انجام شود، اما تغییر عادات در یک فرد هم حتی می تواند تأثیر بزرگی داشته باشد.  هرچند ممکن است تأثیر جهانی نداشته باشد. با این وجود، تأثیر مثبتی بر منطقه محلی شما و تأثیر مستقیم بر محیطی که در آن زندگی می کنید خواهد داشت. پس همه ما باید در ایجاد یک محیط زیست سالم و پاک برای انسان ها نقش داشته باشیم زیرا خود ما هستیم که باعث آلودگی محیط زیست شده ایم!. بنابراین، کلید داشتن یک زندگی سالم، اتخاذ تدابیری است که از آلودگی هوا جلوگیری می کند.

 راه های کاهش آلودگی هوای فضای باز

  • به حداقل رساندن آلودگی های ناشی از خودروها:

یکی از بزرگترین انتشار دهنده های نیتروژن اکسید، حمل و نقل جاده ای است. اکسیدهای نیتروژن موجود در هوا به دلیل داشتن اثرات نامطلوب بر سلامت انسان توسط هواشناسان به دقت تحت بررسی هستند. خودروهای دیزلی و وانت های کوچک در صدر فهرست کثیف ترین آلاینده های وسایل نقلیه قرار دارند. به عنوان یک راننده می توانید با رعایت نکات ساده آلودگی خودرو خود را کاهش دهید: با سرعت رانندگی نکنید زیرا باعث انتشار بیشتر گازهای گلخانه ای در جو می شود. اگر امکانش هست، در ساعات شلوغی رانندگی نکنید. زیرا دور آرام موتور شما را خسته می کند و خودرو به طور متوسط آلایندگی بیشتری را منتشر می کند و یا هنگام رانندگی اگر منتظر هستید، وسیله نقلیه خود را در حالت روشن قرار ندهید. هنگام خرید خودروی جدید، مطمئن شوید که خودرو در تست آلایندگی خوب عمل می کند. حتما فیلترهای هوای خود را مرتباً تعویض کنید زیرا بهره وری سوخت را بهبود می بخشد و انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش می دهد. لاستیک ها را به درستی باد کنید تا خودرو بدون نیاز به سوخت بیشتر کار کند. با رعایت این موارد می توانید به کاهش آلودگی هوای ناشی از اتومبیل ها کمک کنید.

  • پیاده روی، دوچرخه سواری یا استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی برای کاهش آلودگی هوا

برای رفتن به محل کار خود از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. بسیاری از شهرها سرمایه گذاری زیادی روی حمل و نقل عمومی انجام داده اند تا مردم بتوانند از آنها بهره مند شوند. استفاده از حمل و نقل عمومی باعث می شود خودروهای کمتری در جاده ها وجود داشته باشد و آلاینده های هوا کاهش یابد. پیاده روی یا دوچرخه سواری تا محل کار نیز مزایای خاص خود را دارد. شما می توانید با استرس ترافیکی کمتری به محل کار خود برسید و می توانید مسیرهای کوتاه تری را طی کنید تا سریعتر به محل کار خود برسید. هر دوی این فعالیت ها (پیاده روی و دوچرخه سواری) می توانند به حفظ یک سبک زندگی سالم و بهبود سلامت و اعتماد به نفس کمک کنند.

  • صرفه جویی در مصرف انرژی

گزارشی که آژانس بین‌المللی انرژی در سال 2016 منتشر کرد، بیانیه‌ای کلیدی دارد که «آلودگی هوا یک مشکل انرژی است». سایر منابع علمی نیز دیدگاه مشابهی دارند. به عنوان مثال، مطالعه ای توسط مجله بین المللی تحقیقات محیطی و بهداشت عمومی منتشر شد که در آن تعداد بی شماری از مشکلات بهداشتی ناشی از آلودگی هوا به دلیل احتراق سوخت های فسیلی ذکر شده است. این آلاینده ها تأثیر منفی بر سلامت انسان و محیط زیست دارند. بنابراین مصرف صحیح انرژی اهمیت بسیاری دارد.

  • مراقبت از اجاق های هیزمی یا شومینه

اطمینان حاصل کنید که شومینه شما به خوبی نگهداری می شود. هنگامی که هیزم سوخت در اجاق های چوبی سوزانده می شود، احتراق ناقص ذرات بسیار کوچک را آزاد می کند. این ذرات ریز بسیار خطرناک هستند زیرا می توانند به راحتی وارد ریه های شما شوند. و از آنجا که آنها بسیار کوچک هستند می توانند به راحتی وارد جریان خون شما نیز شوند.

  • بازیافت و خرید محصولات بازیافتی

در مورد تمام فرآیندهای پیچیده ای که برای ایجاد محصولات جدید از ابتدا باید طی شود فکر کنید. در ابتدا، شما باید از استخراج مواد خام شروع و به دنبال آن تمام مراحل تولید را طی کنید. هر مرحله از تولید باعث انتشار آلاینده هایی به شکل ذرات معلق، مواد شیمیایی، فلزات سنگین و گازهای گلخانه ای می شود.  همچنین انرژی بیشتری  نیز برای ساخت اقلام جدید از مواد خام مصرف می‌شود که باعث افزایش اثرات مخرب زیست محیطی در مقایسه با محصولاتی می‌شود که از مواد بازیافتی ساخته می‌شوند.  بنابراین تولید مجدد همان محصولات از طریق بازیافت انرژی بسیار کمتری مصرف می کند و آلودگی کمتری تولید می کند.

  • کمتر مصرف کنید و محصولات ماندگارتر را انتخاب کنید

طبق مطالعات انجام شده توسط دانشمندان 22 درصد از مرگ و میرهای زودرس ناشی از آلودگی هوا، در کشورهای تولید کننده کالا برای صادرات به سایر کشورهای توسعه یافته رخ می دهد. همانطور که جهان عاشق ارزان ترین ابزارهای چینی است. متاسفانه این گجت‌های ارزان قیمت بیش از 100000 نفر را در شهرهای چین که کارخانه‌های این ابزارها در آن قرار دارند، کشته‌اند. آلودگی زیست محیطی در این مناطق به دلیل قوانین ضعیف دولت برای عدم انتشار آلاینده ها بسیار زیاد است.  بنابراین ما مسئول هوای آلوده ای  هستیم که همه ما تا زمانی که روی این سیاره زندگی می کنیم در آن نفس می کشیم. در نتیجه الگوی مصرف فردی بر آلودگی در سطح جهانی تأثیر می گذارد.  مصرف کمتر، انتخاب آگاهانه و سازگار با محیط زیست قبل از خرید محصول بهترین کاری است که می توانید برای حفظ محیط زیست و کیفیت هوا انجام دهید.

  • استفاده از مواد طبیعی و ارگانیک

کشاورزی منبع اصلی انتشار آمونیاک و سایر ترکیبات حاوی نیتروژن مانند نیتروژن اکسید یا نیتریک اکسید است. یکی دیگر از راه های انتشار آلاینده هایی مانند سطوح بالای متان، دام است. دام گازهای گلخانه ای مانند متان و همچنین ترکیبات آلی فرار غیر متان (VOCs) را آزاد می کند.کودها و آفت کش های کشاورزی آلاینده های آلی مانند هگزاکلروسیکلو هگزان، هگزاکلروبنزن و پنتا کلروفنل را در جو ایجاد می کنند. کشاورزی ارگانیک به طور کامل بدون انتشار مواد مضر نیست، اما میزان آلاینده های تولیدی آن به مقدار قابل توجهی کمتر است.

  • کاشتن درخت

درختان به کاهش چشمگیر آلاینده های هوا کمک می کنند. درختان روزانه حدود 850 تا 2000 تن ذرات مضر را از هوا حذف می کنند و علاوه بر حذف آلاینده های هوا، سطوح نیتروژن دی اکسید ، گوگرد دی اکسید ، کربن دی اکسید و مونوکسید، ازن و دی اکسین را نیز کاهش می دهند. درختانی که دارای برگ های درشت هستند از کارآمدترین پاک کننده های هوا محسوب می شوند، مانند بلوط و نارون.

  • افزایش آگاهی و علاقه مندی به مسائل  زیست محیطی

اولین قدم برای مبارزه با آلودگی هوا این است که اطلاعات خود و اطرافیانتان را افزایش دهید تا آنها را نسبت به مشکل کیفیت هوا در مناطق آسیب دیده آگاه کنید. بیشتر راه های مقابله با آلودگی هوا ریشه در رفتار مصرف کننده دارد. با انتخاب درست، ابتکار عمل شما می تواند به نفع دوستان و خانواده شما باشد.  در واقع می تواند راهی برای تبدیل شدن شما به یکی از آغاز کنندگان یک تغییر بزرگتر در محیط زندگی خود باشد!.

  • راهکارهای گفته شده برای کاهش آلودگی هوای بیرون، ملزم به یک تصمیم کلی از طرف مسئولان حکومتی و همه ی مردم جامعه دارند. اما ما چگونه می توانیم در محیط خانه خود از خطرات آلودگی هوا ایمن بمانیم؟؟؟

راه های ساده برای کاهش آلودگی هوای داخل ساختمان

بیشتر مردم بر این باورند که آلودگی هوا با کیفیت پایین هوای بیرون مرتبط است، در حالی که در واقعیت هوای داخل خانه به طور متوسط دو تا پنج برابر بیشتر از هوای بیرون آلوده است.

این موضوع بیشتر به این دلیل اتفاق می‌افتد که گردش هوا در داخل خانه نسبت به بیرون کاهش می‌یابد. و به همین دلیل سموم، ذرات گرد و غبار، بخارات حاصل از پخت و پز و رنگ مبلمان در داخل خانه ما جمع می شوند. خطر آلودگی هوا در داخل خانه بیشتر است زیرا ما زمان بیشتری را در داخل خانه می گذرانیم و هوای آلوده را به طور مکرر تنفس می کنیم. طبق تخمین سازمان جهانی بهداشت، 30 درصد از بیماری ها به دلیل آلودگی هوای داخلی است.

 پس شما باید در مورد آلاینده های موجود در داخل خانه محتاط تر باشید. ما قبلاً به چگونگی کاهش آلودگی در فضای باز اشاره کرده ایم و اکنون به چگونگی بهبود کیفیت هوا در خانه ها و محیط های بسته خواهیم پرداخت.

  • استفاده از گیاهان آپارتمانی تصفیه کننده هوا

نگهداری از گیاهان آپارتمانی که هوای محیط را تمیز می کنند یک راه حل بسیار زیبا برای بهبود آلودگی هوای داخل خانه است. بیشتر گیاهان آپارتمانی این قابلیت را دارند که آلاینده های هوا را در داخل خانه دقیقاً مانند درختان کاهش دهند. آنها همچنین با تولید اکسیژن و جذب کربن دی اکسید هوا را تازه می کنند.

  • باز کردن پنجره ها

باز کردن پنجره ها یک بار در روز، هوای آلوده داخل خانه را با هوای تازه بیرون جایگزین می کند. گردش هوا حتی اگر برای دوره های زمانی کوتاه تری باشد بسیار مهم است زیرا سموم انباشته شده را خارج می کند و رطوبتی را که در اثر فعالیت در خانه ایجاد می شود کاهش می دهد. یکی از مسائل رایج خانه های عایق بندی شده این است که هوای داخل با هوای بیرون مبادله نمی شود. گرما و انرژی در داخل حفظ می شود و شرایط سالمی نخواهد بود.

  • از محصولات طبیعی و پاک کننده های خانگی غیر سمی استفاده کنید

هر زمان که یک محصول خانگی خریداری می کنید، مطمئن شوید که سبزترین و کم خطرترین محصول  و با کمترین مقدار مواد شیمیایی مضر و آلاینده است. بسیاری از پاک کننده ها، مواد شوینده و رنگ ها دارای مواد سمی هستند که به راحتی در هوا تبخیر شده و آن را آلوده می کنند. این مواد شیمیایی نه تنها هوای داخل خانه را آلوده می کند، بلکه می تواند برای سلامتی شما و حیوانات خانگی شما نیز مضر باشد. علائم عبارتند از؛ تحریک، حالت تهوع، آسم، نارسایی کبد و کلیه. برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی، محصولاتی را انتخاب کنید که دارای مواد طبیعی هستند و به طور مستقیم به شما آسیب نمی رسانند و هوای داخل خانه را آلوده نمی کنند.

  • در داخل خانه سیگار نکشید

سیگار کشیدن در داخل خانه باعث می شود بسیاری از مواد و سموم برای مدت طولانی در داخل خانه باقی بمانند. دود سیگار باعث مشکلات جدی سلامتی برای اعضای خانه می شود. برخی از ترکیبات موجود در دود که سلامتی افراد را به خطر می اندازد عبارتند از آرسنیک، سرب، آمونیاک، مونوکسید کربن، اکسید نیتروژن. استعمال دخانیات در فضای بسته منجر به افزایش سطح این ترکیبات بیش از حد مجاز می شود.

  • رطوبت داخل خانه را پایین نگه دارید

بسیاری از فعالیت هایی که در خانه انجام می دهیم محیط خانه را مرطوب می کند. صدها گونه باکتری در محیط های مرطوب رشد می کنند.  محیط خانه را تا حد امکان خشک نگه دارید. این کار با باز کردن پنجره ها امکان پذیر است تا هوای بیرون در داخل خانه شما گردش کند. هوای راکد تمام رطوبت خانه را حفظ می کند. حداقل یک بار در روز باید پنجره ها را برای تهویه باز کنید.

  • استفاده ازجاروبرقی با فیلتر HEPA

جاروبرقی ها نیز ممکن است به آلودگی هوای داخل خانه کمک کنند. جاروبرقی هایی که فاقد فیلتر مناسب هستند به ذرات ریز اجازه می دهند به هوا برگردند. برای جلوگیری از این اتفاق ، از جاروبرقی هایی استفاده کنید که دارای  فیلترHEPA  (هوای ذرات با راندمان بالا) باشد. این فیلترها قادرند 99.7 درصد از ذرات موجود در هوا را جذب کنند.

  • تمیز کردن گرد و غبار خانه

بسیاری از محققان معتقدند که بیشتر گرد و غبار موجود در خانه ها مخلوطی از مواد آلی و ذرات معلق هوای بیرون است. شما نمی توانید از ورود گرد و غبار به خانه خود به طور کامل جلوگیری کنید، اما می توانید با گردگیری و تمیز کردن منظم احتمال آن را به حداقل برسانید به خصوص اگر مستعد ابتلا به آلرژی هستید.